מספרי E של מוצרי מזון – מה זה?

כותב המאמר: תומר בר-מאיר, מנכ”ל אשבל מזון פונקציונלי בע”מ

 

רבים מהצרכנים נתקלים מדי יום בתוויות מוצרים המציינים מספרי E של רכיבי מזון.

מספרים אלו יוצרים לרוב קונוטציות שליליות בעיקר בשל העובדה שהצרכן “הקטן” הקורא את התווית אינו מכיר את משמעות המספרים.

מספרי Eשל מוצרי מזון – מה זה אומר וכיצד יש להתייחס אליהם?

דבר ראשון – על פי חוק, חייב כל יצרן לסמן ברשימת הרכיבים של המוצר שלו את כל הרכיבים בסדר יורד, כלומר, מהרכיב המשמעותי ביותר בכמותו ראשון ועד לזניח ביותר בכמותו אחרון.

דבר שני – חובה על היצרן לסמן לצד שם הרכיב או שם קבוצת הרכיבים את מספר ה- E שלו אם קיים אחד כזה ברשימת ה-E הידועה (קישורים ניתן למצוא בתחתית העמוד). לחילופין, מאשר המחוקק לרשום את הרכיבים בשמם המלא.

מהם מספרי הE?

מספרי ה- E הינם רכיבי מזון (גם טבעיים)שנכללו ברשימת תוספי המזון. כל חומר שהוגדר כתוסף מזון מוכנס לרשימת מספרי ה- E וניתן לו מספר על פי הקטגוריה לה הוא שייך. מספרי E הם אוניברסלים ויופיעו על כל תווית, באותו מספר, בכל ארץ בעולם. משמעות הדבר היא כי כל חומר שהוכנס לרשימה זו הוא:

א. מצד אחד – חומר שמותר לצריכת אדם (אלה אם הוחלט אחרת ופורסם ברשומות).

ב. מצד שני – חומר שיש לתת עליו את הדעת בנושא אזהרות סיכונים וכמויות.

ג. אחד היתרונות במוצרים ברשימה הנ”ל הוא שהם נמצאים תחת פיקוח (בדרך כלל ע”י משרד הבריאות המקומי באותה מדינה) והוחלט על אופן השימוש בהם. אופני שימוש עשויים לבוא בצורה של: “מותר לשימוש רק בריבות”, “אסור לשימוש בדברי מאפה” או חשוב יותר- מה הכמות המרבית שניתן להוסיף רכיב זה במזון. דוגמאות קלאסיות להגבלה כזו היא בחומרים משמרים, תחליפי סוכר/ממתיקים שונים ועוד.

מה כדאי לדעת?

לדעתי יש שני דברים חשובים שצריך לקחת בחשבון בזמן שקוראים את רשימת מספרי ה- E על גבי תווית המוצר: 1. לאיזה קבוצה הם שייכים (מה הסיכון הכרוך בצריכת חומר זה?) 2. האם עצם העובדה שבמוצר מסומנים מספרי ה- E (ולא מוסתר) גורם לי להרגיש בטוח יותר?

  • מספרי ה- E של רכיבי המזון שייכים לרשימת “תוספי המזון” ומחולקים לקבוצות על פי תפקידם הטכנולוגי במוצר (ראה טבלה בהמשך). ישנן שתי קטגוריות עיקריות שמהן צריך להישמר משום שהן מכילות את מירב החומרים ה”רעים” במזון ולגביהם אין יותר מידי חילוקי דעות. קטגוריות אלו הן צבעי המאכל (E100-E199) והחומרים המשמרים (E200-E299). למרות שבתוך הקטגוריה של צבעי מאכל יש גם מוצרים בטוחים כגון כלורופיל וכורכומין שהיום צבעם טבעיים – לרוב האחרים ישנה היתכנות לסיכונים בריאותיים מעבר למינון הנכון המומלץ. בחומרים משמרים כמובן, אין רכיבים טבעיים, ואם עוברים על המינון המומלץ שנקבע ע”י רשויות הפיקוח הם עלולים להזיק. ישנם עוד אין ספור מוצרים בעייתיים ולא מעט חומרים עליהם יש וויכוחים עד היום ללא תשובות חותכות לכאן או לכאן וגם מספר די רב של מוצרים אשר כלל אינם מהווים סיכון בריאותי. כנראה שבדיוק בנושא הזה צריך אולי יותר מכל להקשיב לאמא שתמיד אומרת: כל דבר הוא טוב כל עוד הוא במידה.
  • אם תווית אינה מכילה מספרי E, מה זה אומר? שאין תוספי מזון או שהיצרן אינו מודע לתוספים שהוא מוסיף למוצר? סביר להניח שהאפשרות השנייה. הרי אפילו אבקת אפייה מורכבת משני חומרים בעלי מספר E (E450 ו- E500). לפעמים, על מנת לתת מידע אמיתי ושקוף ללקוח צריך לבדוק גם בתוך הרכיבים של חומרי הגלם שהיצרן משתמש. לדוגמא: יצרן שאינו מקפיד לבדוק ולסמן בהתאם, עשוי לא להבחין שבמרגרינה/ שומן מוקשה שהוא משתמש להכנת בצק פריך לעוגיות מסתתרים להם לא אחת מספר רכיבים נוספים שהם תוספי מזון בעלי מספרי E כגון E435, E471, E475. פירות יבשים מכילים סולפיטים כגון E220, שבבי שוקולד שמוסיפים לעוגות ועוגיות מכילים לרוב לציטין סויה שהוא גם חומר טבעי, גם אלרגן וגם יש לו מספר E, וישנם עוד אין ספור דוגמאות נוספות.

כוונת היצרן אינה להטעות או להסתיר, אך חוסר תשומת הלב לרכיבים של חומרי הגלם המשמשים אותו בייצור, עשויה לגרום להשמטת נתונים חשובים. מסקנה שלי – אם יש סימון של מספרי E על התווית ובנוסף ליצרן יש תו איכות (ISO, HACCAP, BRC, GMP ועוד אחרים) ישנה הסתברות גבוהה שהוא פשוט מודע יותר לרכיבים ולערכים של המוצר, מיוצר על פי החוק, ויש מי שבודק אותו ומוודא שהוא אינו חורג מהכמויות המותרות בחוק.

להלן טבלת הקטגוריות והמספרים מחולקים בצורה נוחה מאוד על מנת להקל על תהליך זיהוי קבוצות הרכיבים. קבוצות אלו כוללות:

לסיכום, אמא צדקה כשאמרה “כל דבר הוא טוב כל עוד הוא במידה…” מה מזיק יותר? הגורם שקילקל את המוצר או החומר ששימר אותו? הצבע שגרם לילד לאכול את המוצר המזין או הסכנה שטמונה בו אם עוברים על המינון המותר? הממתיקים השונים שמשמשים כתחליף סוכר או מחלת ההשמנה שגוררת אחריה עשרות מחלות נלוות? התשובה כאמור נעוצה אך ורק במינון הנכון, בקריאה נכונה של התווית ובהבנתה!

לרשימת תוספי מזון עפ”י משרד הבריאות – לחץ כאן.

אתר שמציג סיכונים בריאותיים של תוספי מזון בעלי מספרי E (הרשימה לא מלאה אבל נותנת מדגם מייצג). – לחץ/י כאן

לרשימה מלאה באנגלית מויקיפדיה הכוללת חומרים אסורים לשימוש לחץ/י כאן .

תקנת משרד הבריאות – רשימת תוספי מזון על-פי בריאות הציבור (מזון)(תוספי מזון) התשס”א – 2001 (מהדורה 2005) – לחץ כאן.